Sunday, September 12, 2010

Google Wave meselesi için son sözlerim


Google Wave üzerine bir çok teknik ve sosyal deneyler yaptık. Hepsi de harikaydı. Elimizde değerlendirmek üzere bir çok da veri oldu. Ancak bu yıldan sonra hizmet vermeme kararı moralimi bozdu açıkcası - link. Google Wave üzerine daha fazla deney yapmayı bırakıp Google Docs ve Etherpad üzerinden deneyler yapmaya yöneleceğim.
Kendi wave sunucumu da kolaylıkla kurabilirdim aslında, zira yıl sonuna gelmeden tam anlamıyla açık kaynak bir proje olacağı söyleniyor. Bu konuda fikrim değişebilir.

Asıl mesele bu tarz hizmetlerin sonu hep böyle oluyor. Yani herhangi bir kar amacı olmayan hatta bir gelir politikası dahi olmayan tam anlamıyla ücretsiz collaborative çalışma imkanı sunan hizmetler. Hala hizmet verenler ise profesyonel anlamda hizmet verip "pro" üyelikleri ve kuruluşlara özel destekleri ile hizmet veren servisler oluyor. Gerçi Google'un neden Wave'i kapatacaklarına dair yaptığı açıklamayı gayet anlamlı bulsam da insanlar adına utanmıyor değilim :). Ne yalan söyleyim ben de bir çok Google fanı gibi bu projenin inanılmaz derece tutacağını düşünüyordum.

Bir de kendimce çok kısa bir değerlendirme yapayım. Projenin ilgi görmemesinin nedenleri arasında ki en büyük maddelerin şunlar olabilecğeini düşünüyorum
1. Evet gerçek zamanlı ancak Etherpad kadar hızlı değil. Etherpad 0,5sn de bir eşleme yaptığını söylüyoru bence bu rakam sanki Googl Wave de daha düşük gibiydi.
2. Tester iken yaşadığımız sık sık browser çökmelerini herkesin kullanımına açıldıktan sonra da yaşamaya başladık. Kullanıcı bunu asla affetmiyor.
3. Yavaşlığı sadece yazarken gezerken değil gezinirken dahi vardı.

Bu tarz platformlar hızlı ve ararlı olmalı. Blogger'ın yavaşlaması ve hatta bir ara sık sık hatalar vermesine karşın çok büyük bir tepki gelmezken Wave'in yavaş olması ve browser çökmelerine neden olması kullanıcı tarafından affedilmedi. Teknik ya da teknik olmayan portallarda genelde bu yavaşlık meselesi konuşuldu.



No comments: